Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 3 common:people_all_forms

Обласний семінар методистів з основ християнської етики

Date: 26 листопада 2019 о 12:24
143 view

Згідно плану роботи Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Борщівський районний методичний кабінет 19 листопада 2019 року провів обласний семінар для методистів області, які відповідають за вивчення предмету «Основи християнської етики».
Все проходило цікаво, нестандартно, доброзичливо. Кожен з присутніх мав змогу замислитись, як вчити краще та цікавіше, переймаючи досвід, вміння і творчі здобутки педагогів Борщівщини.
До семінару долучились наші колеги Борщівської ОТГ та Скала-Подільської ОТГ, які відповідають за викладання предметів духовно-морального спрямування.
Благословив усіх учасників семінару на плідну працю, на добрі справи, любов та єдність о. Богдан Боднар, парох Борщівської Греко-Католицької церкви Успіння Пресвятої Богородиці.
Привітав учасників семінару Володимир Мисик, заступник директора з науково-педагогічної та виховної роботи ТОКІППО.
Теоретичну частину семінару підготували завідувач комунальної установи «Борщівський РМК» Інна Лань, методист Людмила Суха, директор Бабинецької ЗОШ І-ІІ ст.. Ярослав Рудан та директор Пилипченської ЗОШ І-ІІст. Іван Пенькало.
Меседжом теоретичної частини, яку підготував методичний кабінет, було питання «Як побудувати якісну, нову українську школу у кожному закладі освіти? Як це зробити і що для цього знадобиться?»
Інна Лань акцентувала у своєму виступі, що на школу покладається велика відповідальність за підготовку дитини до життя в сучасному, швидкоплинному світі. Сьогодні світ дуже швидко змінюється. Наші діти і молодь виклики мають інші, отже і готувати їх до цього потрібно в інший спосіб.
Це величезна зміна філософії, про яку ми завжди мріяли і закликали до цього владу. Саме Революція Гідності дала поштовх до змін в освіті. Новий Закон «Про освіту» дає нам можливість відійти від радянської системи і впроваджувати давно забуту нашу родинну, християнську педагогіку, основою яких є високі моральні цінності, такі як людяність, порядність, взаємоповага, доброчесність. Бо діти, які сьогодні прийшли в школу, через 15-20 років будуть визначати внутрішню, зовнішню політику країни, будуть нас лікувати, будувати будинки, створювати родини, виховувати своїх дітей. І від учителів багато залежить. Ми можемо змінити зміст шкільної програми, переписати підручники, але по-справжньому школа оновиться тільки тоді, коли зміняться самі вчителі. Нова школа не в нових партах, нових металопластикових вікнах (що теж важливо), вона у вчителі.
В Законі «Про освіту» «академічній доброчесності» присвячено ст. 42. Таким чином, законодавство зобов’язує кожен заклад освіти прийняти внутрішній документ, в якому прописуються етичні орієнтири, принципи, що допоможуть створити нове середовище в школі.
Особливу увагу та захоплення викликав директор Бабинецької ЗОШ І-ІІст. Ярослав Рудан. У своїй школі він вже впроваджує академічну доброчесність. І почав з уроків християнської етики, бо саме цей предмет має на меті виховання людяності та високої моралі. А ще розробив Положення, згідно якого учні кожного дня мають можливість брати участь у 5-хвилинних бесідах на морально-етичні теми. Метою школи завжди має бути виховання гармонійної, духовно багатої особистості, а не спеціаліста.
Іван Пенькало, директор Пилипченської ЗОШ І-ІІ ст.. поділився з присутніми спогадами про Великого Християнина та Духовного Батька української нації Блаженнішого Любомира Гузара. Свою розповідь він супроводжував низкою світлин з шкільних архівів, що ілюстрували різні періоди життя Любомира Гузара, демонстрував фільм про нього, коли він перебував з візитом у Пилипченській школі. Іван Франкович ділився з учасниками семінару досвідом впровадження доброчесності на прикладі музейної педагогіки.
Для нас важливо подякувати дирекції Вовковецької ЗОШ І-ІІ ст.. за друкований буклет цитат та висловів Блаженнішого Любомира Гузара, який отримав кожен учасник семінару.
У теоретичній частині виступила Лілія Мудрик, методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО про використання методів дослідження при вивченні Біблії.
У роботі семінару брали участь Ольга Когут, заступник директора з науково-педагогічної, навчальної роботи та інформаційно-комунікаційних технологій, Світозара Хома, методист, в.о. завідувача центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти, О.Городецька, доцент кафедри, кандидат педагогічних наук, О. Сесик, С. Буняк, методисти центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти.

Практичний модуль цікаво представила Борщівська ОТГ під керівництвом Марії Шморгун, інспектора відділу освіти міської ради.
Вчитель основ християнської етики Стрілковецького НВК «ЗНЗ І-ІІІ ст.-ДНЗ» Людмила Борщ проводила практичне завдання «Чи вміємо ми працювати з Біблією?». Учасники семінару шукали відповіді у Біблії на запропоновані завдання.
Захопила всіх присутніх своїм виступом поетеса Ганна Костів-Гуска. Ганна Михайлівна представила свої поетичні збірки «Страсна дорога» та «Голгофа», в яких вилила свої роздуми над Євангелієм.
Вчитель Борщівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Ганна Чорній підготувала презентацію про сакральні місця Борщівської громади. Її учні досліджували історію виникнення ікон, ознайомили усіх присутніх із митцями Василем Стецьком та Тетяною Окальською, земляками-художниками, які малювали храми та ікони. Присутні у відеосюжеті мали змогу побачити перший на Тернопільщині музей «Домашньої ікони», який функціонує у Мушкатівській ЗОШ І-ІІ ступенів, керівником якого є Марта Кузьмич.

Захопливо та креативно провела майстер-клас керівник гуртка Скала-Подільського дитячого парку Ірина Харатін. Ця надзвичайна жінка завжди працює серцем і душею, не перестає самовдосконалюватись, постійно шукає нові техніки та методи. Кожен учасник семінару під її керівництвом власноруч виготовив свого ангела-охоронця.
Закінчився семінар, і кожен поїхав додому із ще більшим натхненням і розумінням того, що християнську освіту треба розвивати.
Та найважливіше, щоб кожен з нас сьогодні зрозумів, що всі ми в одній команді, команді реформи задля українських дітей

Comments:
Only authorized users can leave comments.